عوارض زانوی پرانتزی از جمله عوارض جدی است که در موارد شدید منجر به اختلال در زندگی افراد شده و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. عوارض زانوی پرانتزی به شکلهای مختلفی نظیر درد، التهاب، تورم، اختلال در حرکت، بدفرمی ظاهری و … ظاهر میشود. ما در این مقاله به دنبال بررسی دقیقتر عارضه زانوی پرانتزی هستیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ویدئوی جراحی زانوی پرانتزی که توسط دکتر زرگرباشی فوق تخصص ارتوپدی اطفال انجام شده است را مشاهده کنید:
پای پرانتزی یک طرفه
توضیح درباره عوارض زانوی پرانتزی
زانوی پرانتزی به وضعیتی اطلاق میشود که در حالت عادی که قوزک پاها بهم چسبیده است، زانوها با فاصله از یکدیگر قرار میگیرند و زانوهای خمیده به سمت خارج متمایل میشود. بروز این عارضه دلایل مختلفی دارد و بیشتر در حالت ایستاده و در زمان راه رفتن نمایان میشود. از طرفی زانوی پرانتزی دارای عوارض مختلفی است.
شکل نامناسب زانو و حالت نامناسب راه رفتن از جمله عوارض اجتناب ناپذیر این عارضه است. کشیدگی عضلات خارج از ران و کوتاهی عضلات داخلی ران از دیگر حالات و عوارض زانوی پرانتزی است. یکی از مهمترین آسیبهایی که پرانتزی شدن زانو به وجود میآورد؛ بروز زود هنگام بیماری آرتروز است. اغلب عوارضی که به دلیل پرانتزی بود زانو به وجود میآید در میان افراد ثابت و مشترک است.
ساییدگی زودرس زانو، محدودیت عملکردی، کمانی شدن ساق پا، کاهش دامنه حرکت لگن، آسیبپذیری مفاصل، انحراف ستون فقرات و کاهش اعتماد بنفس فرد به دلیل ناهنجاری و بدفرمی ظاهری پاها از عوارض زانوی پرانتزی است. بسیاری از این عوارض با درمان به موقع این عارضه قابل پیشبینی است. در ادامه به بررسی مهمترین و رایجترین عوارض بروز یافته به دلیل داشتن زانوی پرانتزی میپردازیم.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح زانوی پرانتزی در تهران
درد و ورم مفصل زانو
یکی از عوارض شایع زانوی پرانتری بروز درد و ورم مفصل زانو است. این مورد به دلیل فشار بر روی مفاصل اطراف زانو، تاندونها و رباطها به وجود میآید. زانوی پرانتزی به مرور زمان باعث آسیب به مینیسک زانو و غضروفها میشود و همین عامل منشا ایجاد درد در این عضو به شمار میآید.
ورم مفصل زانو به حالتی اطلاق میشود که محل قرارگیری مفصل دچار افزایش حجم شده و فشار زیادی به مفصل وارد میکند. مفصل زانو برای اجتناب از این حالت میزان مایع درون مفصل را افزایش میدهد و باعث ایجاد ناراحتی فیزیکی در فرد میگردد.
کوتاهی قد
داشتن زانوهای پرانتزی یکی از فاکتورهای کوتاهی قد در افراد است. در بیشتر موارد این عارضه باعث انحراف ستون فقرات و کوتاهتر شدن پاها میگردد. همین عامل باعث کوتاهی قد میشود و افراد را مجاب به درمان آن میکند. با اصلاح پرانتزی بودن زانوها حدود نصف اینچ (1/3 سانتیمتر) به قد پا اضافه میشود.
بیشتر بخوانید: صافی کف پا در کودکان
کمر درد
افرادی که زانوی آنها پرانتزی است دارای آناتومی غیرطبیعی هستند؛ به همین سبب ممکن است در اعضای مختلف بدن خود ناهنجاریها و دردهایی احساس کنند. با بالا رفتن سن و به مرور زمان کمر درد مزمن به یکی از عارضههای زانوی پرانتزی تبدیل میشود. کمر درد مزمن یکی از عوارض شایع زانوی پرانتزی است که اغلب در سنین بالا باعث بروز درد و ناراحتی میشود.
دشواری در راه رفتن
سختی راه رفتن در افرادی که دارای زانوی پرانتزی هستند، به دلیل تغییر فرم مفصل زانو و محدود شدن دامنه حرکات علیالخصوص در لگن رخ میدهد. این مشکل با بالا رفتن سن تشدید میشود و به عنوان یکی از عوارض زانوی پرانتزی شناخته میشود. اغلب افرادی که دچار این عارضه هستند راه رفتن فاصله دار و اردکی دارند و همین عامل باعث ایجاد نارضایتی آنها شده است.
این عامل یکی از گزارشات افرادی است که از پرانتزی بودن زانوهای خود رنج میبرند. بدفرمی پاها و راه رفتن به شکل غیرطبیعی برای بسیاری از افراد علیالخصوص در سنین پایین آزاردهنده و ناخوشایند است. در بسیاری از موارد دیده میشود که افراد در راه رفتن خود استقامت نداشته و بعد از پیادهروی کوتاه خسته میشوند. کاهش اعتماد بنفس و امتناع از حضور در جمع از دیگر تبعات دشواری در راه رفتن است.
بیشتر بخوانید: کوتاهی تاندون آشیل در کودکان
التهاب مچ پا
یکی از عوارض زانوی پرانتزی التهاب مچ پا است. این اتفاق بیشتر به دلیل جمع شدن مایع در مچ پا است و به شکل التهاب و تورم این ناحیه نمود مییابد. بخشی از تجمیع مایع در قسمت مچ و ساق پا به دلیل خاصیت گرانش زمین و تاثیر آن بر مایعات بدن است اما پرانتزی بودن زانوها باعث تشدید تورم پا علیالخصوص در ناحیه قوزک و مچ میشود.
وارد شدن فشار زیاد به زانو
عارضه زانوی پرانتزی باعث تشدید اعمال فشار وزن به قسمت داخلی زانو شده و با ساییدگی و مشکلات مفاصل همراه است. از طرفی با افزایش سن احتمال بروز آرتروز قسمتهای داخلی زانو افزایش مییابد و ممکن است فرد دچار ناپایداری مفصل زانو شود. از دیگر مضرات وارد شدن فشار زیاد به زانو که بسیار رایج است آسیب به منیسک زانوها و رباطهای پاها است.
سوالات متداول
بله. عارضه زانوهای پرانتزی دارای روشهای درمان مختلف شامل انجام برخی تمرینات و حرکات اصلاحی و عمل جراحی است. انتخاب روش درمانی صحیح بر اساس پارامترهای مشخص و میزان پرانتزی بودن زانوها تحت نظر پزشک متخصص و مجرب صورت میگیرد.
عدم درمان پرانتزی بودن زانو ممکن است باعث افزایش بدشکلی شود. همچنین عوارض زانوی پرانتزی و عدم درمان آن با افزایش سن تشدید میشود و ممکن موجب آسیب جدی در زانو، سستی زانو و آرتروز شود.
هیچ روش دقیق و قطعی برای پیشگیری از عارضه زانوهای پرانتزی وجود ندارد. در صورت مشاهده بروز انحراف در زانوها بهتر است سریعا دلیل آن را شناسایی کرده و اقدام به درمان آن کنید.
1.
2.
3.
آخرین مطلب در مورد عوارض زانوی پرانتزی
پای پرانتزی یکی از عارضههای شایع ارتوپدی است که ممکن بر اساس دلایل مختلف در کودکی یا بزرگسالی بروز یابد و فرد را دچار آسیبهای زیادی کند. این اختلال به سادگی قابل تشخیص است و به مرور زمان و با افزایش سن عوارض ناشی از آن تشدید میشود. در مواردی که عوارض زانوی پرانتزی جدی باشد ممکن است باعث ایجاد مشکلات در زندگی فرد شود. شناسایی هر یک از عوارض فوق به وضوح قابل مشاهده است و درمان این مشکل برای حفظ کیفیت زندگی بسیار مهم است.