علائم انحراف شست پا در کودکان

انحراف شست پا در کودکان + معرفی بهترین روش درمانی

انحراف شست پا در کودکان یکی از عارضه‌هایی است که می‌تواند درد زیادی را متوجه کودک و والدین کند. اغلب افراد در جامعه با این مشکل روبرو می‌شوند، اما ایجاد این عارضه در کودکان سختی بیشتری را به همراه دارد. اگر انحراف شست پا در کودکان به موقع پیشگیری یا درمان نشود، در آینده می‌تواند زمینه ساز مشکلات بزرگی در سنین جوانی و بزرگسالی باشد. در این مقاله سعی داریم تا شما را با علل انحراف شست پا در کودکان بیشتر آشنا کنیم و به بررسی علائم و روش‌های تاثیر گذار در درمان انحراف شست پا کودکان بپردازیم.

انحراف شست پا در کودکان

انحراف شست پا در کودکان چیست؟

انحراف شست پا که به نام هالوکس والگوس نیز شناخته می‌شود، عارضه‌ای است که در آن شست پا به سمت داخل خم شده و به سمت سایر انگشتان پا متمایل می‌شود. این عارضه می‌تواند در کودکان و بزرگسالان رخ دهد، اما در کودکان شایع‌تر است. انحراف شست پا در حدود 3 تا 4 درصد از کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. انحراف شست پا در کودکان دختران بیشتری نسبت به پسران درگیر خود می کند. 

تحقیقات نشان داده است که ژنتیک نقش مهمی در ابتلا به انحراف شست پا دارد. اگر یکی از والدین یا هر دو به این عارضه مبتلا باشند، احتمال ابتلا به این بیماری دور از انتظار نخواهدبود. اگراین مشکل به موقع درمان نشود، می‌تواند با گذشت زمان بدتر شود و مراحل درمان را طاقت فرساتر کند. این بیماری می‌تواند به درد و ناراحتی در پا و همچنین مشکل در راه رفتن و دویدن منجر شود. 

بیشتر بخوانید: زانو درد در کودکان

در برخی موارد، انحراف شست پا می‌تواند به آرتروز مچ پا نیز منجر شود و درد فراوانی را برای کودکان ایجاد کند. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند از بروز عوارض جانبی گفته شده به سرعت جلوگیری کند.

در نتیجه اگر نگران هستید که کودکان دلبندتان ممکن است به انحراف شست پا مبتلا شده باشد، باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص اطفال یا جراح ارتوپد مراجعه کنید.

درمان انحراف شست پا در کودکان

علل انحراف شست پا در کودکان

علل متعددی زمینه ساز انحراف شست پا در کودکان هستند که آنها میتوان میتواند در 2 دسته عوامل ژنتیکی و عوامل اکتسابی تقسیم کرد.

دسته اول عوامل ژنتیکی وناهنجاری‌های مادرزادی: سابقه خانوادگی انحراف شست پا می‌تواند خطر ابتلا به این عارضه را در کودکان تا 80 درصد افزایش دهد.برخی از ناهنجاری‌های مادرزادی مانند صافی کف پا، شست کج مادرزادی (hallux abductus) و یا سندرم داون می‌توانند به این مشکل منجر شوند.

دسته دوم عوامل اکتسابی: پوشیدن کفش‌های نامناسب و عوامل عضلانی: پوشیدن کفش‌های تنگ و نوک‌تیز می‌تواند به انحراف شست پا در کودکان کمک کند.ضعف عضلات پا، بخصوص عضلات خم کننده شست پا، می‌تواند به انحراف شست پا در کودکان منجر شود.

بیشتر بخوانید: صافی کف پا در کودکان

علائم انحراف شست پا در کودکان

این بیماری نیز مانند سایر بیماری ها علائمی مخصوص به خود دارد. علائم انحراف شست پا در کودکان می تواند ناراحتی های فراوانی را برای والدین ایجاد کند. شدت و حساسیت این اعلادم در کودکان بیشتر بوده و درد ناشی از انحراف شست پا در هنگام خواب نیز گریبانگیر کودک و والدین او است. برخی از علائم انحراف شست پا عبارتند از:

  • خم شدن شست پا به سمت داخل
  • برجستگی در کنار داخلی مچ پا (بونیون)
  • درد در مچ پا یا انگشت شست پا
  • قرمزی و التهاب در مفصل شست پا
  • مشکل در راه رفتن یا دویدن
  • خستگی زودرس هنگام راه رفتن یا دویدن
  • عدم تعادل و لنگیدن
  • پینه یا تاول در روی شست پا

تشخیص انحراف شست پا در کودکان

تشخیص انحراف شست پا توسط پزشک متخصص اطفال یا جراح ارتوپد انجام می‌شود. پزشک با معاینه پاهای کودک و بررسی سابقه خانوادگی او می‌تواند این عارضه را تشخیص دهد. در برخی موارد، ممکن است از اشعه ایکس برای بررسی دقیق‌تر وضعیت پا استفاده شود.را تشخیص دهد.

پزشک متخصص ارتوپد اطفال ممکن است از روش‌های زیر برای تشخیص قطعی و بهتر انحراف شست پا استفاده کند:

  • معاینه فیزیکی پاها
  • عکس‌برداری با اشعه ایکس
  • اسکن ام‌آرآی
  • نوار عصب و عضله

بیشتر بخوانید: زانوی ضربدری در کودکان

درمان انحراف شست پا در کودکان

درمان انحراف شست پا در کودکان به سن و شدت عارضه بستگی دارد. جراحی برای انحراف شست پا در کودکان معمولاً در سنین 10 تا 12 سالگی انجام می‌شود. هدف از جراحی، اصلاح ناهنجاری‌های استخوانی و مفصلی پا و صاف کردن شست پا است. در موارد خفیف، ممکن است درمان با استفاده از روش‌های زیر کافی مثمر ثمر باشد:

  • ورزش‌های تقویتی عضلات پا: انجام تمرینات و ورزش ها می‌توانند به تقویت عضلات پا کمک کند و موجبات لازم برای حفظ تعادل در فعالیت های کودک را فراهم کند.
  • استفاده از کفش‌های طبی: کفش‌های طبی می‌توانند به صاف نگه داشتن پا و کاهش فشار روی شست پا کمک کننده باشد.
  • استفاده از بریس یا اسپلینت: برای نگه داشتن شست پای کودک می‌تواند از وسایلی همچون بریس یا اسپلینت استفاده کرد.

در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به جراحی باشد. اغلب این جراحی ها در راستای صاف کردن قوس کف پا، اصلاح ناهنجاری‌های استخوانی و تغییر تاندون‌ها و رباط‌ها انجام می شوند. با توجه به اینکه کودکان همواره در سنین رشد قرار دارند، انتخاب متخصص امری مهم تلقی می شود. متخصص ارتوپد کودکان باه دلیل آشناییی بیشتر با فرم بد کودکان، می تواند خطرات احتمالی حین عمل را مدیریت کند و حراجی را با موفقیت به اتمام برساند.

سوالات متداول

استفاده از پدهای طبی در بهبود و جلوگیری از قوز شست پا کودکان تاثیر گذار است؟

بله، پدهای مخصوصی در بازار و داروخانه ها موجود هستند که موجود اصلاح جایگاه قرارگیری شست می‌شوند و درد ناشی از انحراف شست پا در کودکان را کاهش می‌دهند.

جلسات اولتراسوند تراپی و فیزیوتراپی چه کمکی در درمان انحراف شست پا در کودکان می کنند؟

این تکنیک های درمانی تا حد بسیاری چسبندگی بافت های اطراف مفصل را کاهش می‌دهند و جایگاه قرارگیری آنها را اصلاح می‌کنند.

استفاده از کفش و کتانی تنگ می تواند موجب ایجاد انحراف شست پا در کودکان شود؟

بله، متاسفانه یکی از از رایج ترین اتفاقاتی که سبب این عارضه می‌شود، استفاده از کفش های تنگ است. والدین باید توجه کنند که فرزندانشان از کفش های مناسب برای پیاده روی و ورزش استفاده کنند.

نتیجه گیری

در مقاله سعی کردیم به صورت جامع و مختصر به بیماری انحراف شست پا در کودکان بپردازیم. تشخیص و درمان این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است. زمان و انتخاب متخصص ماهر 2 فاکتور اساسی در درمان این مشکل است. سهل انگاری در هر کدام از این موارد می تواند نتیجه غیر قابل بازگشتی را به همراه داشته باشد.

 اگر می خواهید شما و کودکان بدون دغدغه و به راحتی این عارضه را پشت سر بگذارید باید به متخصصی مطمئن مراجعه فرمایید. برای انجام ویزیت و مشاوره با دکتر سید رامین حاج زرگر باشی می‌توانید با شماره‌های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط