تشخیص درد پا در کودکان

درد پا در کودکان به چه علتی رخ می دهد؟

درد پا در کودکان معضلی است که باعث درد و ناتوانی در برخی کارهای روزمره در کودکان می شود. بنابراین حتما مهم است که به خوبی با آن آشنا شویم، علت آن را درک کنیم، علائم خطر آن را بشناسیم و در نهایت روش های درمان آن را بفهمیم. در ادامه بیشتر به درد پا در کودکان می پردازیم.

درد پا کودکان

درد پا کودکان

درد پا در کودکان باعث احساس گزگز و ضربان و پا درد شدید در کودکان می شود. این درد اغلب در قسمت جلوی ران، ساق پا یا پشت زانو رخ می دهد. این درد ها معمولا به علت این مسئله رخ می دهد که کودکان در حال رشد هستند، استخوان آنها رشد می کند و باعث درد در ناحیه‌ی پای کودکان می شود. البته درد پا در کودکان همیشه عادی نیست و در برخی موارد میتواند نشانه هایی از التهاب مفصلی و حتی بیماری های جدی تر باشد پس حتما باید آن را جدی بگیرید و در صورت نیاز به دکتر مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: عقب زدگی زانو در کودکان

علت  درد پا در کودکان

علل درد پا در کودکان میتواند بسیار متفاوت باشد. همچنین دردهای متفاوت در ناحیه های متفاوت نیز ایجاد می کند. در ادامه به اصلی ترین علل درد پا در کودکان می پردازیم.

1. درد به علت رشد کودک

یکی از دلایل اصلی درد پا در کودکان رشد آنها است. کودکان در حال رشد هستند و استخوان آنها کشیده می شود و میتواند منجر به درد در پاها شود.

2. صدمه

برخی صدمه ها که طی ورزش، انجام تمرینات و راه افتادن و لیز خوردن رخ دهد میتواند منجر به درد در ناحیه‌ی پای کودکان شود. شکستگی، در رفتگی، رگ به رگ شدگی و حتی کشیدگی پا برخی از مشکلاتی هستند که کودکان میتوانند به آن دچار شوند و ایجاد درد کنند.

3. درد پا به علت بیماری ازگود اشلاتر

یکی دیگر از علل درد پا در کودکان ممکن است به بیماری های التهابی مانند ازگود اشلاتر مربوط باشد. این بیماری التهاب دردناک استخوان و غضروف در بالای استخوان ساق پا (درشت نی) است.

4. عفونت مفصلی

گاهی اوقات علت درد پا در کودکان عفونت مفصلی است. این بیماری در کودکان شایع تر است و در آنها بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد. عفونت معمولاً از طریق خون جریان می یابد و به مفاصل پا می رسد. در برخی موارد، مفاصل ممکن است به دلیل تزریق، جراحی یا آسیب، عفونی شوند.

بیشتر بخوانید: شکستگی مچ دست در کودکان

درمان درد پا در کودکان

علائم خطر درد پا در کودکان

کودکان مختلف درد را متفاوت احساس می کنند. برخی از کودکان درد زیادی دارند، در حالی که برخی دیگر اینگونه نیستند. درد پا در کودکان ممکن است فقط چند دقیقه طول بکشد یا برای ساعت ها ادامه یابد.

معمولا اگر درد پا در کودکان به علت رشد باشد خطر جدی آنها را تهدید نمی کند اما با این حال بهتر است با یک دکتر متخصص در این زمینه مشورت کنید. اما اگر درد پا به علت رشد نباشد ممکن است خطرناک واقع شود و حتما نیازمند ویزیت دکتر باشد.

برخی ممکن است در طول شب درد زیادی را تحمل کنند. معمولا درد پا در ساعات عصر و شب بیشتر می شود.

در برخی از کودکان تورم زیر کشکک زانو میتواند از علائم بیماری ازگود اشلاتر باشد. این بیماری که با تورم و التهاب همراه است درد زیادی را بخصوص هنگام پریدن و بالا رفتن از پله ایجاد می کند.

کبودی و ناتوانی در راه رفتن نیز از دیگر علائم مشکلاتی در پا است. در صورت صدمه جدی مثل شکستگی یا در رفتگی‌ راه رفتن برای کودکان سخت میشود و همچنین باعث بروز علائم خطر درد پا در کودکان مانند کبودی شود.

لازم به ذکر است برخی بیماری ها مثل آرتروز ایدیوپاتیک نوجوانان میتواند باعث تاری دید، تب، دانه های پوستی شود که خطرناک است و پس از مشاهده همچین علائم خطری باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

گاهی اوقات ترشحات چرکی از محل آسیب دیدگی خارج میشود که ممکن است خطرناک باشد. بنابراین بهتر است بعد از مشاهده همچین موردی با پزشک ارتوپد خود مشورت کنید.

روش های درمان درد پا در کودکان

روش هایی برای تسکین و درمان درد پا در کودکان وجود دارد که به والدین پیشنهاد می شود حتما در صورت نیاز آنها را امتحان کنند تا درد کودک را کمتر کنند. البته که مراجعه به بهترین فوق تخصص ارتوپدی اطفال اولویت دارد.

1. مسکن

هرچند که برخی مسکن ها میتواند برای کودکان مضر باشد اما در صورت مشورت با پزشک برخی داروهای مسکن میتواند به تسکین درد پا در کودکان‌کمک بسزایی کند. معمولا برای دردهای حین رشد این روش پاسخگو است.

2. ماساژ دادن

درد پا در کودکان در برخی موارد به علت گرفتگی عضلات است. ماساژ دادن باعث میشود تا گرفتگی عضلات پا برطرف شود و درد بهبود یابد.

3. داروهای ضد التهاب

داروهایی مثل ایبوپروفن برای دردهایی که ناشی از التهاب و تورم است کمک کننده واقع میشود. البته قبل از مصرف هر دارویی بهتر است با پزشک ارتوپد کودکان مشورت کنید.

4. فیزیوتراپی

فیزیوتراپی از مهمترین و بهترین راه های درمان برخی بیماری های پا است. تمریناتی برای درمان مشکلات و درد پا در کودکان به آنها ارائه می شود تا درد تسکین پیدا کند و همچنین با درمان آن باعث می شود مشکلات بیشتری در آینده برای فرد به وجود نیاید.

5. پد گرم کننده

گرما باعث تسکین درد پای کودکان میشود. در صورتی که گرفتگی عضلات باعث این درد شده باشد، پد های گرم کننده به کمک آنها می آید تا گرفتگی را برطرف و درد را کاهش دهد.

سوالات متداول

آیا راهی برای جلوگیری از درد پا در کودکان به علت رشد وجود دارد؟

خیر، راه مستقیمی برای جلوگیری درد رشد در کودکان وجود ندارد زیرا این امر یک امر طبیعی در بدن آنها است و نمیتوان از آن جلوگیری کرد. اما با رعایت کردن فاکتورهایی مثل تناسب اندام و کنترل استرس به کاهش درد آنها کمک میکند.

در چه زمانی بهتر است به پزشک مراجعه کنیم؟

معمولا پیشنهاد میشود در صورت بروز علائم خطرناک و  همچنین مداوم بودن درد پا در کودکان حتما به پزشک مراجعه کنید‌. علاوه بر این موارد اگر اثراتی از کبودی یا اختلال در راه رفتن کودک خود مشاهده کردید حتما به ارتوپد مراجعه کنید تا مشکلات ادامه دار نشود و باعث بروز مشکلات جدی تر در کودکان نشود. دکتر حاج زرگرباشی متخصص ارتوپد میتواند به خوبی راه های درمانی و تشخیص را به شما ارائه دهد.

چگونه بفهمیم درد پا در کودکان به علت رشد است یا دلایل جدی تری دارد؟

اگر درد پا در کودکتان مداوم بود و دانه های پوستی، کبودی، تورم و التهاب و یا حتی علائم خطرناک دیگر را مشاهده کردید حتما به ارتوپد مراجعه کنید زیرا این درد احتمالا ناشی از مواردی غیر از رشد کودک است.

نتیجه گیری

در نتیجه، پا درد در کودکان می‌تواند دلایل مختلفی از جمله دردهای رشد، کشیدگی عضلانی، صدمات مختلف، بیماری های التهابی و غیره داشته باشد. مهم است که مراقب علائم خطر مانند درد مداوم، تورم یا مشکل در راه رفتن باشید. همچنین در صورت نیاز راه های درمانی مثل استراحت، یخ، مسکن ها، کفش های مخصوص را امتحان کنید. اگر در مورد درد پای فرزندتان نگرانی دارید، برای ارزیابی و در صورت نیاز درمان آن به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید. دکتر رامین حاج زرگرباشی فوق تخصص ارتوپد کودکان میتواند به خوبی در این مورد شما را راهنمایی کند. اگر درد پا در کودکان مکرر شد حتما باید به دکتر مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط